Bij het identificeren en analyseren van gevaren is het van belang te weten welke activiteiten met gevaarlijke stoffen een bedreiging kunnen vormen voor de omgeving. Bijvoorbeeld een ongeval. Hierbij wordt gekeken welke effecten dit ongeval kan hebben, als voorbeeld warmtestraling, een drukgolf of een giftige wolk. En er wordt gekeken hoe deze effecten zich ontwikkelen in de tijd. Om mogelijke gevolgen van gevaar in kaart te brengen wordt gekeken wie of wat getroffen kan worden door een brand, explosie of gifwolk. De gevolgen van een ongeval hangen immers niet alleen af van het gevaar en de blootstelling. Ook de mate waarin een persoon, gemeenschap, object of gebied om kan gaan met de dreiging, speelt een rol. De gevoeligheid van gemeenschappen, een systeem of objecten voor schadelijke effecten bepalen de kwetsbaarheid. Om te kunnen bepalen hoeveel aanvullende bescherming nodig is in een gebied, is kennis nodig over het verschil tussen de al aanwezige en de gewenste bescherming. Dit verschil noemen we de beschermingsopgave. De beschermingsopgave wordt bepaald door de volgende aspecten:
● beschermdoelen;
● aard en omvang van het mogelijke gevaar;
● mate waarin wettelijke eisen al bescherming bieden (basis beschermingsniveau);
● bescherming geboden door al aanwezige voorzieningen of omgeving;
● voorziene ruimtelijke ontwikkelingen in en rondom het gebied.
Energieopslagsystemen kunnen een risico vormen voor hun omgeving. In dit rapport wordt op basis van berekeningen een eerste indicatieve, worst-case set effectafstanden beschreven.
De toolbox Waterstof geeft informatie over de eigenschappen, de gevaren en het herkennen van waterstof én over de te nemen maatregelen als waterstof onverhoopt vrijkomt.
Het scenarioboek bevat informatie over ongevalsscenario’s met gevaarlijke stoffen en technologieën rondom de energietransitie. De kaarten kunnen een handreiking zijn voor overheden gevaarlijke stoffen betrekken bij besluitvormingstrajecten.
Deze handreiking richt zich primair op schrijvers van ruimtelijke plannen en biedt hulp bij het maken van herleidbare en transparante ruimtelijke afwegingen over de doorwerking van aandachtsgebieden in het omgevingsplan.
Het RIVM onderzocht welke effecten een explosie van waterstof kan hebben op de omgeving. Deze effecten zijn berekend voor verschillende hoeveelheden waterstof en met een internationaal gehanteerd model dat ook in Nederland gangbaar is.
Dit rapport bevat het resultaat van een studie naar de veiligheid van batterijen in energieopslagsystemen en de regelgeving hierover.
De interactieve pdf biedt stap voor stap instructies over hoe omgevingsveiligheid meegenomen kan worden bij de ruimtelijke ordening. Ook wordt verwezen naar documenten, wetteksten en websites waar nadere informatie te vinden is.
Onderzoek naar de trends en ontwikkelingen en naar de impact hiervan op externe veiligheid en de gewenste beleidsontwikkeling in de provincie Groningen.
Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een risicorapportage opgesteld voor de beoogde transformatie van een basisschool naar een Integraal Kind Centrum (IKC).
Voor twee bestaande kantoorgebouwen aan het Stationsplein in Almere is een brandveiligheidsadvies opgesteld. Het plan is om deze twee kantoren om te vormen tot wooncomplexen.