Dit blok bevat praktijkvoorbeelden om doelen voor omgevingsveiligheid vast te stellen. Voor het ontwikkelen en uitvoeren van omgevingsveiligheidsbeleid zijn doelen nodig. Deze doelen voor omgevingsveiligheid richten zich op het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en omgevingskwaliteit. Ze richten zich ook op het bieden van ruimte voor ontwikkeling, om zo te voldoen aan maatschappelijke opgaven. Een voorbeeld is ruimte bieden voor woningbouw. Omgevingsveiligheid maakt deel uit van de integrale afweging. Belangrijk bij het formuleren van doelen is een goede balans te vinden tussen ruimte voor ontwikkeling en bescherming van de fysieke leefomgeving. Naast de inhoudelijke doelen kunnen ook doelen voor het besluitvormingsproces worden geformuleerd. Een voorbeeld is het betrekken van partijen bij het bepalen ‘wat voldoende veilig is’.
Het proces waarlangs een omgevingsvisie tot stand komt verschilt per gemeente. Deze bouwsteen beschrijft de generieke stappen om fysieke veiligheid mee te nemen in de integrale afwegingen bij ontwikkelingen en innovaties.
In dit rapport vertellen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en Veiligheidsregio Flevoland wat zij verstaan onder een fysiek veilige leefomgeving en hoe zij kunnen helpen dit thema een plek te geven in de omgevingsvisie of het omgevingsplan.
De doelstelling van deze beleidsnotitie is om gemeenten handvatten te geven voor de invulling van hun beleidsverantwoordelijkheid en -vrijheid op het gebied van externe veiligheid.
Onderzoek naar de trends en ontwikkelingen en naar de impact hiervan op externe veiligheid en de gewenste beleidsontwikkeling in de provincie Groningen.
Met het voorliggende document kunnen gemeenten een ‘bouwsteen’ omgevingsveiligheid opstellen. Zo’n bouwsteen kan van pas komen als de gemeente haar omgevingsvisie, (eventueel) programma of omgevingsplan opstelt.
Een handreiking van de drie Brabantse veiligheidsregio's met (ontwerp)principes waarmee de fysieke leefomgeving zo veilig mogelijk kan worden ingericht.
GGD GHOR Nederland heeft praatplaten ontwikkeld om in overleggen aandachtspunten met betrekking tot toegankelijkheid, zelfredzaamheid en fysieke veiligheid te illustreren.
De kernwaarden GHOR zijn bedoeld voor alle professionals die aan de slag willen met omgevingsveiligheid en risicobeheersing in omgevingsbeleid.
In dit document dat werd opgesteld in opdracht van de gemeente Dordrecht en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staan bouwstenen die betrokken moeten worden bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in de buurt van een spoorweg.
Voor het waarborgen van de externe veiligheid in de gemeentelijke omgevingsplannen werden in opdracht van Brandweer-NL en Netwerk Omgevingsveiligheid bouwstenen uitgewerkt. Deze kunnen als hulpmiddel en inspiratie gebruikt worden door de adviseurs van veiligheidsregio’s.