Bouwsteen veiligheid voor de omgevingsvisie Het proces waarlangs een omgevingsvisie tot stand komt verschilt per gemeente. Deze bouwsteen beschrijft de generieke stappen om fysieke veiligheid mee te nemen in de integrale afwegingen bij ontwikkelingen en innovaties.
De Adviesrobot De Adviesrobot omgevingsveiligheid is een online tool waarmee adviseurs externe veiligheid van omgevingsdiensten gemakkelijk en snel kunnen bepalen of een ontwikkeling binnen de afgesproken standaard criteria valt.
Richtsnoeren voor veilig omgaan met waterstof De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat waterstofprojecten plaatsvinden en dat dit veilig kan in situaties waarin nog geen wet- en regelgeving is. Het veiligheidsrichtsnoer over waterstofdragers gaat specifiek in op importprojecten voor waterstof.
Omgaan met waterstofrisico's - Een handreiking voor lokaal bestuurders Lokaal bestuurders kunnen met behulp van deze handreiking gevoel krijgen bij de bestuurlijke afwegingen die gemaakt moeten worden. Wat deze handreiking bestuurlijk en uniek maakt, is de vergelijking die gemaakt wordt tussen waterstof en aardgas.
Vragen en antwoorden over de bestuurlijke omgang met veiligheidsrisico’s van de energietransitie – Een handreiking voor bestuurders en raadsleden door bestuurders De bestuurlijke werkgroep BOVEN heeft een handreiking in vraag-en-antwoord-vorm geschreven over bestuurlijk omgaan met de veiligheidsrisico’s van de energietransitie.
Maatregelen omgevingsveiligheid spoor - Beschouwing toepasbaarheid In het kader van project Robuust Basisnet Spoor verkent het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de ‘werkgroep Vaste Maatregelen’ omgevingsmaatregelen die als ‘vaste maatregel’ verankerd zouden kunnen worden in de Omgevingswet.
Handreiking omgevingsveiligheid in het omgevingsplan In de handreiking zijn voorbeeldregels opgesteld voor het regelen van omgevingsveiligheid in het omgevingsplan. In de regels wordt uitgegaan van de mogelijke effecten die bij een incident bij een activiteit kunnen optreden.
Beoordeling gelijkwaardigheid PGS-maatregelen Deze Handreiking is een hulpmiddel voor bedrijven en overheden om de gelijkwaardigheid te kunnen onderbouwen van alternatieve maatregelen voor de in een PGS opgenomen maatregelen.
Relevantie energieopslagsystemen voor omgevingsveiligheid Energieopslagsystemen kunnen een risico vormen voor hun omgeving. In dit rapport wordt op basis van berekeningen een eerste indicatieve, worst-case set effectafstanden beschreven.
Toolbox Waterstof De toolbox Waterstof geeft informatie over de eigenschappen, de gevaren en het herkennen van waterstof én over de te nemen maatregelen als waterstof onverhoopt vrijkomt.