Per type gevaar (brand, explosie en gifwolk) zijn verschillende maatregelen mogelijk om de gevolgen van een ongeval met gevaarlijke stoffen te beperken. De verschillende maatregelen kunnen bestaan uit aanpassingen van de bron, de omgeving en gebouwen. Maatregelen kunnen bescherming bieden tegen één of meerdere gevaren. De toepasbaarheid en effectiviteit van de maatregelen is locatiespecifiek en afhankelijk van het type gevaar. Over de ingediende maatregel moet voldoende informatie beschikbaar zijn om deze te vergelijken met maatregelen die beschermingen bieden tegen dezelfde type gevaren. Denk aan het ontwerpprincipe, het beoogde effect, de investering, het handelingsperspectief, de randvoorwaarden en beperkingen.  

Praktijkvoorbeelden

Handreiking omgevingsveiligheid in het omgevingsplan

In de handreiking zijn voorbeeldregels opgesteld voor het regelen van omgevingsveiligheid in het omgevingsplan. In de regels wordt uitgegaan van de mogelijke effecten die bij een incident bij een activiteit kunnen optreden.
31-07-2024 | 11:07

De effectiviteit van barrières bij explosies

Het is belangrijk om mensen in (verblijfs)gebouwen te beschermen tegen de gevolgen van explosies met gevaarlijke stoffen. Als voldoende afstand houden niet mogelijk is, kan bijvoorbeeld een barrière zoals een muur van beton of aarde helpen
16-04-2024 | 13:00

Handreiking voor veilige stad én spoor

In de Handreiking voor veilige stad én spoor is een beeldend overzicht gegeven van maatregelen op en rond het spoor die bijdragen aan de veiligheid van het transport van gevaarlijke stoffen.
26-03-2024 | 12:39

Scenarioboek Externe Veiligheid

Het Scenarioboek is ontstaan vanuit de behoefte aan realistische en uniforme scenario’s. De scenariokaarten bieden inzicht in de mogelijke scenario’s met gevaarlijke stoffen in relatie tot de ruimtelijke ordening.
26-01-2024 | 14:20
Meer praktijkvoorbeelden