De Omgevingswet is vastgesteld en alle aanvullende regelgeving staat grotendeels vast (situatie juni 2020). Relevante omgevingswet instrumenten voor gemeenten zijn in ontwikkeling en hoeven pas in 2024 (omgevingsvisie) of 2029 (omgevingsplan) gereed te zijn. De gemeentelijke processen om samen vergunningen te kunnen verlenen moeten nog bepaald worden en ook in dat traject zal sprake zijn van voortschrijdend inzicht. Het opstellen van deze bouwsteen is daarmee een ontwikkelproces.

In het eerste deel wordt er uitleg gegeven wat de omgevingswet is en de rol van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Daarna wordt uitgelegd aan de hand van welke stappen veiligheid goed meegenomen kan worden bij het opstellen van een omgevingsvisie. Dit aan de hand van kernwaarden een voorbeelden.

De ontwikkeling van deze bouwstenen is een coproductie van gemeenten met ketenpartners. Iedere ketenpartner werkt samen met een aantal gemeenten. Voor de bouwsteen Veiligheid zijn dit de gemeenten Beesel en Venray samen met de veiligheidsregio. De ontwikkeling van bouwstenen is een initiatief van de Regio Venlo, waarbij gaande het proces de Midden-Limburgse gemeenten betrokken zijn.

Metadata

  • Opdrachtgever: Veiligheidsregio Limburg-Noord
  • Auteur(s): Veiligheidsregio Limburg-Noord
  • Datum laatste actualisatie: 24 februari 2023

Met welk doel is het voorbeeld opgesteld?

Deze bouwsteen gaat specifiek in op de verbinding tussen de omgevingsvisie en fysieke veiligheid. Veiligheidsregio Limburg-Noord is een belangrijke partner voor de gemeenten om een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit te bereiken en in stand te houden. De bouwsteen geen gemeenten concrete stappen en voorbeelden om haar ambitie op het gebied van fysieke veiligheid te bepalen en op te nemen in de omgevingsvisie. De structuur en generieke doelstelling van de Omgevingswet wordt als bekend verondersteld en is in deze bouwsteen niet verder uitgewerkt.

Wat kan de gebruiker leren van het voorbeeld?

Een omgevingsvisie is vorm-vrij. Het proces waarlangs een omgevingsvisie tot stand komt verschilt per gemeente. Deze bouwsteen beschrijft de generieke stappen om fysieke veiligheid mee te nemen in de integrale afwegingen bij ontwikkelingen en innovaties. Met het doorlopen van deze stappen wordt veiligheid goed gewogen bij de totstandkoming van de omgevingsvisie en worden handvaten geboden hoe veiligheid geborgd kan worden in de gemeentelijke omgevingsvisie.

Op welke type werkzaamheden is het voorbeeld van toepassing?

Opstellen van de omgevingsvisie.