Praktijkvoorbeelden
Instrument "Safe-by-Design in de energietransitie"
Het instrument “Safe by Design in de energietransitie” ondersteunt beleidsmakers en initiatiefnemers bij het in beeld brengen, afwegen en toepassen van Safe-by-Design principes en randvoorwaarden.
De veiligheid van waterstof(dragers)
De handreiking is een naslagwerk over de kenmerken van waterstof(dragers) en op de wijze waarop kan worden omgegaan met onbekende risico’s.
Richtsnoeren voor veilig omgaan met waterstof
De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat waterstofprojecten plaatsvinden en dat dit veilig kan in situaties waarin nog geen wet- en regelgeving is. Het veiligheidsrichtsnoer over waterstofdragers gaat specifiek in op importprojecten voor waterstof.
Omgaan met waterstofrisico's - Een handreiking voor lokaal bestuurders
Lokaal bestuurders kunnen met behulp van deze handreiking gevoel krijgen bij de bestuurlijke afwegingen die gemaakt moeten worden. Wat deze handreiking bestuurlijk en uniek maakt, is de vergelijking die gemaakt wordt tussen waterstof en aardgas.
Vragen en antwoorden over de bestuurlijke omgang met veiligheidsrisico’s van de energietransitie – Een handreiking voor bestuurders en raadsleden door bestuurders
De bestuurlijke werkgroep BOVEN heeft een handreiking in vraag-en-antwoord-vorm geschreven over bestuurlijk omgaan met de veiligheidsrisico’s van de energietransitie.
Relevantie energieopslagsystemen voor omgevingsveiligheid
Energieopslagsystemen kunnen een risico vormen voor hun omgeving. In dit rapport wordt op basis van berekeningen een eerste indicatieve, worst-case set effectafstanden beschreven.
Toolbox Waterstof
De toolbox Waterstof geeft informatie over de eigenschappen, de gevaren en het herkennen van waterstof én over de te nemen maatregelen als waterstof onverhoopt vrijkomt.
Scenarioboek Energietransitie
Het scenarioboek bevat informatie over ongevalsscenario’s met gevaarlijke stoffen en technologieën rondom de energietransitie. De kaarten kunnen een handreiking zijn voor overheden gevaarlijke stoffen betrekken bij besluitvormingstrajecten.
Effecten van waterstofexplosies
Het RIVM onderzocht welke effecten een explosie van waterstof kan hebben op de omgeving. Deze effecten zijn berekend voor verschillende hoeveelheden waterstof en met een internationaal gehanteerd model dat ook in Nederland gangbaar is.
Onderzoek veiligheid energieopslagsystemen
Dit rapport bevat het resultaat van een studie naar de veiligheid van batterijen in energieopslagsystemen en de regelgeving hierover.