Praktijkvoorbeelden
Handreiking Omgevingsveiligheid (Externe Veiligheid) Provincie Utrecht
Deze handreiking heeft tot doel om het bevoegd gezag op het gebied van ruimtelijke ordening, handvatten aan te reiken voor hoe omgegaan kan worden met de beleidsvrijheid voor lokale afwegingen in het kader van externe veiligheid.
Stappenplan Ruimtelijk ordenen met omgevingsveiligheid
De interactieve pdf biedt stap voor stap instructies over hoe omgevingsveiligheid meegenomen kan worden bij de ruimtelijke ordening. Ook wordt verwezen naar documenten, wetteksten en websites waar nadere informatie te vinden is.
In 7 stappen naar een bouwsteen omgevingsveiligheid
Met het voorliggende document kunnen gemeenten een ‘bouwsteen’ omgevingsveiligheid opstellen. Zo’n bouwsteen kan van pas komen als de gemeente haar omgevingsvisie, (eventueel) programma of omgevingsplan opstelt.
Praatplaten omgevingsveiligheid en geneeskundige hulpverlening
GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland heeft praatplaten ontwikkeld om in overleggen aandachtspunten met betrekking tot toegankelijkheid, zelfredzaamheid en fysieke veiligheid te illustreren.
Kernwaarden GGD GHOR omgevingsveiligheid
De kernwaarden GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) zijn bedoeld voor alle professionals die aan de slag willen met omgevingsveiligheid en risicobeheersing in omgevingsbeleid.
Maatwerk aandachtsgebieden Chemelot
Voor het afwegen van maatregelen in aandachtsgebieden van Chemelot zijn de effecten van ongevallen met gevaarlijke stoffen nader geanalyseerd. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de risicoreducerende factoren in en nabij Chemelot.
Maatregelen in aandachtsgebieden rondom aardgasleiding en spoor
Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten bevoegde gezagen aangeven welke gebieden extra aandacht nodig hebben om inwoners te beschermen bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. De provincie Zuid-Holland bracht in kaart welke afwegingen zij hierbij kunnen maken.
Beglazing in explosieaandachtsgebieden
Glas is vaak de zwakste schakel van een bouwwerk wanneer het wordt blootgesteld aan de effecten van een explosie. Scherfvrij glas kan daarbij mensen in een gebouw beschermen. Dit document, dat in opdracht van het IPO werd ontwikkeld, geeft informatie over de toepassing van dit glas.