Deze handreiking heeft tot doel om het bevoegd gezag op het gebied van ruimtelijke ordening, handvatten aan te reiken voor hoe omgegaan kan worden met de beleidsvrijheid voor lokale afwegingen in het kader van externe veiligheid. De handreiking bestaat uit een algemeen deel waarin ingegaan wordt op de beleidswijzigingen, hoe de systematiek doorwerkt in omgevingsplannen en welke beleidsvrijheid er is. Dit algemene deel is van toepassing op alle typen risicovolle milieubelastende activiteiten (MBA’s) die zich kunnen voordoen. Daarnaast zijn de verschillende typen risicovolle MBA’s apart beschouwd. Aanvullend hierop biedt de handreiking handvatten voor de afweging van maatregelen en voor het komen tot planregels in het omgevingsplan. De handreiking bevat voorbeelden van planregels opgenomen die gebruikt kunnen worden om externe veiligheid te regelen in het omgevingsplan.

Kernwoorden:  Omgevingsplan, kwetsbaarheid gebouwen, groepsrisicoverantwoording, planregels

Metadata

  • Opdrachtgever: Provincie Utrecht
  • Auteur(s): Marthe Wijfjes, Simone van Dijk, Christiaan Soer, Hannah Kleemans (Royal HaskoningDHV)
  • Datum laatste actualisatie: 31 juli 2024

Wanneer en waar is het voorbeeld toegepast?

De handreiking wordt toegepast door bevoegde gezagen binnen de provincie Utrecht.

Met welk doel is het voorbeeld opgesteld?

Ondersteuning bij het maken van (strategische) keuzes over omgevingsveiligheid in het omgevingsplan waaronder (de keuze) van het al dan niet vaststellen van voorschriftengebieden binnen deelgebieden in het omgevingsplan. Daarnaast geeft deze handreiking handvatten voor het omgaan met initiatieven in relatie tot het omgevingsplan. Deze handreiking reikt ook mogelijke planregels aan behorend bij de gemaakte keuzes.

Is er een verbinding met de stappenplannen uit het Handboek Omgevingsveiligheid van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)?

Stappenplannen verantwoording ontwerp veilige omgeving.

Welke randvoorwaarden en beperkingen zijn er als het gaat over de effectieve toepassing van een voorbeeld?

Het betreft nadrukkelijk een beleidsadvies. De handreiking is geen op zichzelf staand beleid.

Wat kan de gebruiker leren van het voorbeeld?

In deze handreiking is voor verschillende risicovolle milieubelastende activiteiten (MBA’s) in kaart gebracht wat de wettelijke normen zijn, zoals vastgelegd in bijlage VII van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl Besluit kwaliteit leefomgeving (Besluit kwaliteit leefomgeving)). Naast de wettelijke normen, is een voorstel gedaan voor beleidskeuzes in relatie tot de ruimtelijke ordening, als handvatten voor het vaststellen van beleid binnen het omgevingsplan. Het doel van deze handreiking is om te ondersteunen in het maken van beleidskeuzes. Hierbij wordt opgemerkt dat in bepaalde situaties maatwerk vereist is en de aangereikte beleidskeuzes in deze handreiking niet toereikend zijn voor die specifieke situatie.