Het is belangrijk om mensen in (verblijfs)gebouwen te beschermen tegen de gevolgen van explosies met gevaarlijke stoffen. Als voldoende afstand houden niet mogelijk is, kan bijvoorbeeld een barrière zoals een muur van beton of aarde helpen. Hoe effectief een barrière is, hangt af van verschillende factoren. De afstand van de explosie tot de barrière is bijvoorbeeld belangrijk, maar ook de vorm en de afmetingen van de barrière. Het ‘schaduwgebied’ direct achter de barrière draagt bij aan de bescherming van gebouwen en mensen die daar aanwezig zijn.
Een deel van de drukgolf gaat over een barrière heen. Hoe groter de afstand van de barrière tot het te beschermen gebouw, hoe minder de afschermende werking van de barrière. Over het algemeen geldt dat de diepte van het ‘schaduwgebied’ achter een goed geplaatste barrière 2-4 maal de hoogte van de barrière is. Bij een barrière van 10 meter hoog, reikt de afscherming dus tot maximaal 20-40 meter achter de barrière.
Kernwoorden: barrière, effectiviteit, explosie, wal, scherm, muur.
Metadata
- Opdrachtgever: Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid, cluster 6.
- Auteur(s): NIPV, RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Antea Group
- Datum laatste actualisatie: 4 april 2024
Met welk doel is het voorbeeld opgesteld?
Het doel is om bestaande inzichten over de werking en effectiviteit van barrières samen te vatten.
Binnen welk stappenplan uit het Handboek Omgevingsveiligheid is het voorbeeld toepasbaar?
De inzichten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij het stappenplan besluitvorming groepsrisico en stappenplan gelijkwaardigheid explosievoorschriftengebied.
Waartegen biedt het voorbeeld bescherming?
In deze studie is vooral gekeken naar de afschermende werking bij explosies. Barrières kunnen ook een afschermende werking hebben bij brand.
Wat is het beoogde effect van het toepassen van het voorbeeld?
Het afschermen van te beschermen gebouwen en/of gebieden.
Welk handelingsperspectief wordt er geboden aan de omgeving?
Een barrière kan ook worden gebruik om de mogelijkheden voor schuilen of vluchten te vergroten.
Welk ontwerpprincipe is er gebruikt?
Afscherming.
Welke randvoorwaarden en beperkingen zijn er als het gaat over de effectieve toepassing van een voorbeeld?
De studie beschrijft de effectiviteit in hoofdlijnen. Om voor een concrete situatie de effectiviteit te bepalen, zijn aanvullende analyses nodig.
Beperkingen aan effectiviteit van bescherming:
Over het algemeen geldt dat de diepte van het ‘schaduwgebied’ achter de barrière 2-4 maal de hoogte van de barrière is. Bij een barrière van 10 meter hoog, reikt de afscherming dus tot maximaal 20-40 meter achter de barrière. Binnen dit schaduwgebied neemt de afschermende werking af naarmate de afstand tot de barrière toeneemt. De afschermende werking is vlak achter de barrière het grootst. Tegelijkertijd is de afstand tot de barrière ook de extra afstand tot de explosiebron, waardoor de gevolgen op die grotere afstand al lager zijn.
Type omgeving:
Basisnetroutes, nabij bedrijven met ontvlambare stoffen die kunnen exploderen.