Naast PGS-richtlijnen zijn er enkele PGS-handreikingen gepubliceerd. Deze bevatten geen eisen voor activiteiten met gevaarlijke stoffen, maar zijn enkel informatief. Deze Handreiking beoordeling gelijkwaardigheid PGS-maatregelen is een hulpmiddel voor bedrijven en overheden om in bestaande en nieuwe situaties de gelijkwaardigheid te kunnen onderbouwen van alternatieve maatregelen voor de in een PGS opgenomen maatregelen. Het geeft richting aan de discussie tussen bedrijven en overheden hoe en op basis waarvan gelijkwaardigheid kan worden vastgesteld door het bevoegd gezag.
Kernwoorden: gelijkwaardigheid, PGS
Metadata
- Opdrachtgever: Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen
- Auteur(s): Jolanda Neeft (VVVF), Roger Slegt (Exxon Mobil), Eddie Alders (VVVF), Chuchu Yu (NVZ), Frank Lelieveld (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond), Geerlof Bijsterbosch (Veiligheidsregio Utrecht), Sjoerd Post (DCMR), Robbert Plarina (NLA), Jorieke Meijer (NLA), Alwin van Aggelen (A-RisC), Serge Bronkhorst (NEN)
- Datum laatste actualisatie: februari 2024
Praktijkvoorbeeld
Wanneer en waar is het voorbeeld toegepast?
Gericht op de beoordeling van de gelijkwaardigheid van PGS-maatregelen in het kader van PGS Nieuwe Stijl.
Met welk doel is het voorbeeld opgesteld?
De Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) kent het gelijkwaardigheidsbeginsel. Dat houdt in dat bedrijven voor andere maatregelen kunnen kiezen dan de richtlijnen voorschrijven – onder de voorwaarde dat het alternatief gelijkwaardig is. Maar wat gelijkwaardigheid nu precies is en hoe je dat aantoont, was tot nu toe niet duidelijk. Deze handreiking brengt daar verandering in.
Is er een verbinding met de stappenplannen uit het Handboek Omgevingsveiligheid van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)?
Stappenplannen gelijkwaardigheid.