In deze handreiking zijn voorbeeldregels opgesteld voor het regelen van omgevingsveiligheid in het omgevingsplan. In de regels wordt uitgegaan van de mogelijke effecten die bij een incident bij een activiteit kunnen optreden: warmtebelasting, drukgolf, rook en gifwolk. Bij effecten van een natuurverschijnsel is gekeken naar  overstroming, wateroverlast, hitte, droogte, wind. In deze handreiking zijn geen voorbeeldregels voor externe veiligheid uitgewerkt voor zover het betreft de paragrafen 5.1.2.2 tot en met 5.1.2.7 van het Bkl Besluit kwaliteit leefomgeving (Besluit kwaliteit leefomgeving ). Deze handreiking is bedoeld voor alle partijen die bij het opstellen van een omgevingsplanbetrokken zijn. De handreiking is dan ook mede bestemd voor het bevorderen van de dialoog tussen juristen, planologen, milieuspecialisten, vergunningverleners, adviseurs vande veiligheidsregio en omgevingsdiensten en bouwkundigen om tot een goede waarborgingvan omgevingsveiligheid in het omgevingsplan te komen.

Metadata

  • Opdrachtgever: Omgevingsdienst NL
  • Auteur(s): P.J. van der Graaf (NIPV), M. de Jonge (Menno de Jonge advies), J. van der Velde (Adviseur Omgevingsrecht), J. Vos (NIPV), H.C.M. van Egmond (Adviseur Bouwregelgeving) en L. de Witte (NIPV)
  • Datum laatste actualisatie: 17 juli 2024

Met welk doel is het voorbeeld opgesteld?

Het doel en daarbij ook het resultaat van deze handreiking zijn vierledig:

  • Het analyseren en definiëren van de term omgevingsveiligheid en de reikwijdte daarvan.
  • Het projecteren van het begrip omgevingsveiligheid op de Omgevingswet en de uitvoeringsregelingen om de (juridische) reikwijdte (regelgeving-analyse) en dus de juridische ruimte van regels voor omgevingsveiligheid in het omgevingsplan te bepalen.
  • Het ontwikkelen van een methodiek of stappenplan om omgevingsveiligheid te kunnen borgen in de regels van een omgevingsplan.
  • Het opstellen van enkele voorbeelden van omgevingsplanregels met daarbij korte toelichtingen.
Is er een verbinding met de stappenplannen uit het Handboek Omgevingsveiligheid van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)?

De definitie van omgevingsveiligheid (zie paragraaf 2.6) bevat ook externe veiligheid. In deze handreiking zijn in hoofdstuk 5 echter geen voorbeeldregels voor externe veiligheid uitgewerkt voor zover het betreft de paragrafen 5.1.2.2 tot en met 5.1.2.7 van het Bkl Besluit kwaliteit leefomgeving (Besluit kwaliteit leefomgeving ).

Op welke type werkzaamheden is het voorbeeld van toepassing?

Het borgen van Omgevingsveiligheid in het Omgevingsplan.