In Heerlen aan de N281 bouwt BAM Bouw en Techniek in opdracht van zorginstelling Sevagram het nieuwe psychogeriatrisch zorgcentrum Douvenrade. De gemeente besloot dat in het nieuwe gebouw scherfwerend glas (gecertificeerd ER1 glas) nodig is. Deze maatregel heeft grote gevolgen voor het bouwplan en de daarmee samenhangende kosten.

Omdat het gebouw op een geluidsbelaste locatie komt, worden de ramen van de verblijfsruimte voorzien van voorzetramen. Ook is overal doorvalveilig glas gepland. Hierin zit een folie om eventuele scherven bij elkaar te houden. DGMR onderzocht het effect van deze voorziene maatregelen bij een eventuele explosie. Met de geluidsbelasting en de letselveiligheid als uitgangspunt, berekenden zij de explosiewerendheid en de scherfwerking. Hieruit blijkt dat de beoogde maatregelen ook effect hebben bij een explosie. Hierdoor zijn er op de gevels geen extra maatregelen nodig voor het glas.

Metadata

  • Opdrachtgever: BAM
  • Auteur(s): DGMR
  • Datum laatste actualisatie: 9 januari 2023

Waar is het voorbeeld toegepast?

Zorgcentrum Douvenrade in Heerlen.

Met welk doel is het voorbeeld opgesteld?

Over de N281 rijden LPG tankwagens. De gemeente Heerlen wil geen risico lopen dat er bij een explosie zeer kwetsbare bewoners van het zorgcentrum gewond raken. Daarom besloot de gemeente dat in het nieuwe gebouw scherfwerend glas (gecertificeerd ER1 glas) nodig is. Deze maatregel heeft grote gevolgen voor het bouwplan en de daarmee samenhangende kosten. Daarom vroeg BAM aan DGMR om het explosiegevaar en de risico’s te beoordelen en te adviseren over een alternatief voor het gecertificeerde ER1 glas.

Binnen welk stappenplan uit het Handboek Omgevingsveiligheid van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is het voorbeeld toepasbaar?

Vastellen van technische gelijkwaardigheid – Gelijkwaardigheid explosievoorschriftengebied.

Waartegen biedt het voorbeeld bescherming?

Een explosie.